Tańczył Marcin z Katarzyną, czyli jak smakuje niepodległość. Dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza.
Opis
W programie imprezy m.in. warsztaty, pokazy, degustacje kulinarne, prelekcje, zajęcia edukacyjne, podczas których uczestnicy będą poznawać tajemnice polskiego świętowania, zwyczajów niepodległościowych i kulinarnych. Ma to na celu rozbudzenie świadomości patriotycznej i zapoznanie z historią kulinarną Pomorza i Kujaw. Będzie to smaczna lekcja historii, podczas której na uczestników oddziaływać będą zapachy, smaki, praktyka wspólnego spożywania posiłku, budowania wspólnoty stołu – w nawiązaniu do wspólnoty narodowej, wspólnego świętowania niepodległości połączonej z tradycjami kulinarnymi regionu. Przez działania pokażemy, że tradycje patriotyczne zapisane są także w smaku, a dziedzictwo kulinarne może być równie dobrą lekcją historii.
PROGRAM WYDARZENIA:
Tańczył Marcin z Katarzyną, czyli jak smakuje niepodległość. Dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza
11 listopada 2017
Św. Marcina – Narodowe Święto Niepodległości
- 12.15 Tańczył Marcin z Katarzyną… - o idei projektu dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka – Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT
- 12.30 Listopadowe świętowanie. Od św. Marcina do Narodowego Święta Niepodległości - dr Michał Targowski, Instytut Historii i Archiwistyki UMK
- 13.00 Patriotyczne formy piernikowe - Krzysztof Lewandowski - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT
- 13.30 Gęś w piernikach – Pokaz kulinarny z degustacją wspierany omówieniem ważnych regionalnych produktów, rys historyczny staropolskiej kuchni.
Prowadzenie: Tomasz Welter – szef kuchni Slow Food Kujawsko-Pomorskie
Komentarz – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT
18 listopada 2017
- 12.30 O tradycjach piernikarskich i świętym Marcinie na Dolnym Śląsku – Arkadiusz Muła, dyrektor Muzeum Regionalnego w Jaworze.
- 13.00 Piernikowy zawrót głowy. 100 lat badań nad tradycją piernikarską w Muzeum Okręgowym w Toruniu - Małgorzata Mikulska-Wernerowicz - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT
- 13.30 - Gęś w piernikach. Pokaz kulinarny wspierany omówieniem ważnych regionalnych produktów, rys historyczny staropolskiej kuchni.
Prowadzenie: Tomasz Welter - szef kuchni Slow Food Kujawsko-Pomorskie
Komentarz – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka – Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT
25 listopada 2017
Podczas dnia Św. Katarzyny, w ramach programu Niepodległa
- 13.30 - Gęś w piernikach. Pokaz kulinarny wspierany omówieniem ważnych regionalnych produktów, rys historyczny staropolskiej kuchni.
Prowadzenie: Tomasz Welter szef kuchni Slow Food Kujawsko-Pomorskie
Komentarz – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT
- 15.30 – 16.00 Suchary Piłsudskiego, smakołyki inspirowane historią - Klubokawiarnia Małgorzata Buttita - dziennikarka, blogerka kulinarna, Akademia Pana Wielądki
W dniach od 11 do 25 listopada o godzinie 12 odbywać się będą zajęcia dla 15 osobowych grup z wypieku i dekoracji pierników, dla najmłodszych również czytanie legend. W ramach zajęć 3 spotkania skierowane są do dzieci i młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną, oraz 2 dla seniorów.
Wykłady i pokazy kulinarne organizowane w dniach 11, 18 i 25 listopada – ilość miejsc ograniczona do 30.
Na wszystkie wydarzenia organizowane w ramach programu Niepodległa obowiązuje wcześniejsza rezerwacja; udział jest bezpłatny. Rezerwacje na zajęcia, wykłady oraz pokazy kulinarne przyjmuje Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa, od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-16:00, tel. 56 65 67 087
Dofinansowano ze środków Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2021 w ramach Programu Dotacyjnego "Niepodległa"
Zapraszamy, Kujawy noclegi