Muzeum Toruńskiego Piernika - Weź miodu praśnego...
Opis
Muzeum Toruńskiego Piernika
Wernisaż: 24 marca, godz. 17.00
Wystawa czynna: 25 marca 2017 – 7 maja 2017
Kuratorzy: Anna Kornelia Jędrzejewska, Krzysztof Lewandowski
Współpraca: Małgorzata Mikulska-Wernerowicz
„Weź miodu praśnego…” - tymi słowami rozpoczyna się najstarszy znany przepis na piernik toruński z 1725 roku zawarty w „Compendium medicum auctum…”. Pierniki stanowią część europejskiego kulinarnego dziedzictwa kulturowego. Wypieki piernikarskie towarzyszyły zarówno wystawnym ucztom jak i domowym uroczystościom. Spożywano je między głównymi posiłkami, w formie deseru, przekąski. Bywały podarunkiem i prezentem, którego kształt - nadawany za pomocą drewnianej lub metalowej formy - niósł ze sobą określone treści związane z tematyką miłosną, rodzinną, religijną, obyczajową.
Przepisy - źródłem wiedzy
Zachowane przepisy pozwalają na poznanie rozmaitości sposobów i rodzajów przygotowania ciasta piernikowego. Są nieocenionym źródłem wiedzy na temat technologii (w tym składników i narzędzi), używanych w danych okresach historycznych do wypieku pierników.
Odtwarzanie dawnych, zapomnianych przepisów
Celem wystawy „Weź miodu praśnego…”. Dawne i współczesne przepisy piernikarskie jest zaprezentowanie różnorodności wybranych receptur na ciasto z dodatkiem przypraw korzennych oraz poszukiwanie odpowiedzi na pytanie jak smakował dawniej piernik? To właśnie gromadzone i przechowywane w toruńskich zbiorach muzealnych i bibliotecznych książki kucharskie pozwalają na próby odtworzenia dawnych, czasem zapomnianych przepisów. Ekspozycja stanowi zatem okazję do przedstawienia tego zasobu zabytkowego.
Przepisy z połowy XV wieku
Głównym elementem plastycznym ekspozycji są symbolicznie zaaranżowane stoły. Pierwszy z nich prezentuje warsztat piernikarza, z potrzebnymi składnikami i narzędziami pracy, drugi zrekonstruowane według receptur wyroby piernikowe. Na planszach przygotowano informacje oraz różne przepisy (najstarsze z poł. XV wieku).
Zostaw swój własny przepis
Aranżację uzupełniają dawne naczynia kuchenne i stołowe z Muzeum Okręgowego w Toruniu oraz Muzeum Etnograficznego w Toruniu. W przestrzeni wystawy jest możliwość umieszczenia przepisu z własnych zasobów rodzinnych.
Projekty badawcze i naukowe
Popularyzacji wiedzy na temat dawnych przepisów sprzyjają prowadzone projekty badawcze, naukowe, wydawnicze i wystawiennicze. Do nich zaliczyć można m.in. serię Monumenta Historiae Culinaria (Muzuem Pałac w Wilanowie), działalność Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK (pod opieką prof. Jarosława Dumanowskiego przy Instytucie Historii i Archiwistyki UMK), projekty realizowane w Muzeum Toruńskiego Piernika (wystawy czasowe, wydawnictwa, programy edukacyjne). Ważną funkcję promocyjną pełni w ostatnich latach także Toruński Festiwal Smaków, w ramach którego nagradzane są najciekawsze przepisy regionalne (m.in. Józef Siadak, musztarda piernikowa).
Warsztaty
Wystawie towarzyszą warsztaty odtwarzania historycznych pierników w ramach prowadzonego przez Muzeum Piernikowego Laboratorium – Akademii Smaku. Dawne receptury mogą stanowić współcześnie inspirację do stworzenia własnego oryginalnego przepisu.
Zapraszamy, Toruń noclegi